11 Mar 2018

Haftadan Kısa Notlar 9 - ( 5 - 11 Mart 2018)

haftadan-kisa-notlar-9
"Haftadan Kısa Notlar" başlığı altında -elimden geldiğince- bu Pazar ve her hafta Pazar günleri gördüğüm, duyduğum, okuduğum, beğenip beğenmediğim; gündeme, teknoloji, yaşam ve sanata dair pek çok konuda ne varsa sizlerle paylaşıyorum.
Yazıyı okumak için zamanınız yoksa buradan podcast olarak dinleyebilirsiniz.

Gündem - Yaşam Notları

  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara pek çok güzel sürpriz yapılmış olsa da en güzel sürprizlerden biri TRT'de yayınlanan "Kalk Gidelim" dizi ekibindeki tüm erkeklerin sabah erkenden kalkıp sette çalışan tüm kadınlar için yemek ve hazırlık sürprizi yapmasıydı.
  • "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" hizmetinden sonra e-devlet platformunu kilitleyen yeni uygulama "Miras Bilgisi Sorgulama" hizmeti oldu.
  • Ocak - Şubat ayı enflasyon oranları açıklandı. Rekor 25,11 artan fiyatı ile salatalıktan gelirken, onu köprü geçiş ücreti ve otoban geçiş ücreti izledi. Fiyatı en çok düşen ürün ise 11,41 ile karnabahar oldu.
  • OECD ülkelerinin 2016 yılı ortalama yıllık maaş oranları açıklandı. Listeye göre en yüksek maaş yıllık 62,636 dolar ile Lüksemburg , en düşük maaş ise yıllık 15,311 dolar ile Meksika'da gerçekleşti. Darısı başımıza...
OECD ülkeleri maaş listesi (2016)
  • Afrin'e yapılan Zeytin Dalı Harekatı ise tüm hızıyla devam ediyor. Son bilgilere göre Afrin'in Cinderes kasabası teröristlerden temizlenerek öldürülen terörist sayısı 3200'ü geçti.
  • Bu arada Amerikan kontrolündeki 1700'e yakın teröristin yardım için Afrin'e doğru yola çıktığı bilgileri geliyor.
  • Kuzey Kore - Güney Kore arasındaki buzlar erime sinyalleri veriyor. Son olarak Kuzey Kore nükleer faaliyetlerini durduracağını ve liderleri Kim Jong Un'un yakın zamanda Güney Kore'ye ziyaret için gideceğini bildirdi. Bu arada bir diğer görüşme ihtimalinin de ABD Başkanı Trump ve Kim Jong Un arasında olabileceği sinyalleri verildi.
Nam-ı diğer 38. paralelde bulunan Kuzey Kore - Güney Kore sınır noktası.

  • Geçtiğimiz gün Show TV "Show Haber" canlı yayınında bir cinayet davası ile ilgili görselde "Güney Koreli adam" olarak Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in fotoğrafını kullanmıştı. Bu olay hem Türkiye'de hem de Kore'de bugün geniş yankı bulmuş, hatta iki ülke ilişkilerine de zarar verme aşamasına gelmişti. Bu olay sebebiyle Güney Kore'de halk çok büyük tepki göstermiş hatta olay çirkin boyutlara ulaşmıştı. Kore Dışişleri, Türk Büyükelçiliği vasıtasıyla kanalın yazılı olarak özür dilediğini ancak bu özrün halkın önünde veya canlı yayın sırasında yapılması gerektiğini açıklamıştı. Beklenen özür Show Ana Haber'de geldi.

Teknoloji - Bilim Notları

  • Statista adlı şirket 2017 yılı için 1 dakikada internet üzerinde dünya çapında neler yapıldığına dair çarpıcı bir istatistik paylaştı. Bu istatistiklere göre dünya üzerinde 1 dakikada Instagram'a 65 bin fotoğraf yükleniyor, 1.8 milyon Google araması yapılıyor ve 400 saatlik video yükleniyor. Diğer istatistikler için aşağıdaki infografiği inceleyebilirsiniz.
1 dakikada internette neler oluyor? (Statista istatistikleri 2017)
  • Henüz yeni olan bir araştırmaya göre sıvının tekrar sıvı hale geçtiği kanıtlandı. Bildiğimiz üzere sıvı aşırı soğuyunca buza yani katı maddeye dönüşüyordu. Bilim adamları suyu sıvı halden sıvı hale geçirmeyi başardılar.
  • AB internette bulunan illegal içeriklerin şikayet edildiği andan itibaren 1 saat içerisinde silinmesi yönünde karar aldı.
  • Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarından sıkılanlar için yeni bir sosyal medya alternatifi ortaya çıktı ve pek çok kişi tarafından beğenilmeyi başardı. Vero adlı sosyal medya uygulaması ile fotoğraf, bağlantı, kitap, film, müzik ve yer paylaşımları yapabiliyorsunuz. Uygulama henüz beta aşamasında olsa da şimdiden çok güzel gözüktüğü kesin!
Vero, kendisini pek çok sosyal medya platformundan ayıran güzel ve ilgi çekici özelliklere sahip bir uygulama.
  • ABD menşeli ünlü siber güvenlik firması McAfee, Kuzey Koreli internet korsanlarının Türk bankalarına sızmaya çalıştığını belirtti. Şuan bilgi edinme aşamasında olan sızma girişiminin ardından daha büyük hack etkinliklerinin görülebileceğine dair McAfee yetkilileri Türkiye'yi ve Türk bankacılık sistemini uyardı.
  • Hack konusu açılmışken, ünlü Türk hacker takımı Ayyıldız Tim ünlü futbolcu Xabi Alonso'nun Instagram hesabını ele geçirerek bazı paylaşımlarda bulundu. Afrin ve Türk askerleri ile ilgili paylaşımların yanında hesapta 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile ilgili de paylaşımlarda bulunuldu. Sebebi bilinmeyen hack saldırısının ardından kısa süre sonra hesap Xabi Alonso'ya geri iade edildi.
Ay Yıldız Tim tarafından Xabi Alonso'nun hesabından 3 fotoğraf paylaşıldı.
  • Google, Chrome Musical Lab adıyla çok eğlenceli yeni bir site duyurdu. Kendi şarkılarınızı elektronik ortamda yapabileceğiniz uygulama müzik bilgisi olan olmayan herkesin hoşuna gidecek ve saatlerini siteye ayırmasını sağlayabilecek cinsten.

Kültür/Sanat - Tasarım Notları

  • 2018 yılı Oscar  ödülleri Jimmy Kimmel'ın sunuculuğuyla sahiplerini buldu. Bu yıl 90. etkinliği olan geceye; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve En İyi Film Müziği dahil 4 dalda Oscar kazanan 'The Shape of Water - Suyun Sesi' filmi damgasını vurdu. En İyi Erkek Oyuncu Gary Oldman olurken En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ı ise Frances McDormand'a gitti.
  • Bu hafta vizyona giren filmlerden en dikkat çekeni yerli bir yapım olan ve Kösedağ Savaşı ile Selçuklunun dağılmasından önce herşeyini ortaya koyan Emir Celaleddin Karatay'ın mücadelesini anlatan "Direniş Karatay" filmi oldu.
  • Geçtiğimiz hafta felç geçirerek hastaneye kaldırılan usta oyuncu Ercan Yazgan hayatını kaybetti. Bizimkiler ve Kaygısızlar gibi bir zamanların çok sevilen dizilerinde oyunculuk yapan Ercan Yazgan'ı sevenleri de son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Ecan Yazgan'ın tabutuna çok sevdiği Fenerbahçe takımının bayrağı örtüldü.
  • İslam Bilimleri Tarihi konusundaki çalışmaları ile dünyada tek olan Türk akademisyen Prof. Dr. Fuat Sezgin, yıllarca kendi parasıyla biriktirdiği 45 bin kadar nadide kitabı Almanya'dan Türkiye'ye getirmeye çalışırken Alman makamları tarafından eser kaçırmakla suçlanarak hakkında dava başlatılmış ve kitapların 3'te 2'si Frankurt Havalimanında depoya kapatılmıştı. Kitapları kendi parasıyla aldığını belgeleyen değerli ilim adamı Fuat Sezgin'in davası düşürülse de kitaplarına el konulmuş, çalışma odasına bile girmesi yasaklanmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş geçen günlerde yaptığı bir açıklama ile davanın ve olayın takipçisi olduklarını ve hem kitaplar için hem de Fuat Sezgin Hoca için gerekli işlemleri başlattıklarını açıkladı.

Haftanın Röportajı: BBC Türkçe "Barış Manço 1978 Röportajı"

1977 yılının son günlerinde Kurtalan Ekspres'le birlikte Londra'da verdikleri konserin ardından, Türkiye'de başlayan rahatsızlığı artan Barış Manço, yaklaşık bir buçuk ay hastanede kaldı. Tedavisinin sonunda BBC Türkçe'nin stüdyosuna konuk olan Manço, hastalığını ve Londra'daki konserlerini Sabih Aykoler'e anlatıyor.

Haftanın Videosu: İş hayatından ne anlıyor ve ne bekliyoruz?

Teknoloji Yazarı ve -kendi deyimiyle- İnternet Ekipler Amiri Serdar Kuzuloğlu iş hayatından ne anladığımız ve ondan beklentilerimiz arasında çoğunlukla farkında bile olmadığımız gerçeklerden ve farklılıklardan bahsediyor. Herkesin kendisi için ders çıkarabileceği kısacık bir video...

Bundan önceki "Dünyanın Kaderi Bir Altın Plağa Bağlı!" yazımı da okuyabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Bu işi iyi yapıyorsun kardeşim. Bu tip yazılarını çok zevkli 👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılardan zevk aldıysanız ne mutlu bana. İyi günler dilerim.

      Sil

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com