9 Ara 2015

Batı'nın Süper Uyduruk Kahramanları!

Hepimiz “Man” uzantılı Süper Kahraman filmleri için sinemalara yıllarca para verdik. Oysaki hepsi Batı’nın acizliğinin ve kara tarihinin uyduruk birer meyvesiydiler. İşte bu yazıda da bu uyduruk kahramanlardan ve onların tarihi arka planlarından bahsedileceğim…

batinin-super-uyduruk-kahramanlari


I.Dünya Savaşı’nın ardından ortaya çıkan siyasi ve ekonomik gerilemelere, II. Dünya Savaşı’na giden yoldaki ekonomik ve sosyal sorunlar da eklenince 1920-1940 yılları arasında yaşanan “Büyük Depresyon” adlı dönemde; başta ABD olmak üzere pek çok Batılı devlet büyük bir buhran ve sıkıntı içindeydiler. Bu çöküş ve belirsizlik dönemi –tıpkı Vietnam Savaşı’nın yenilgisini unutturmak için 60’lı yıllarda yaratılan “Rambo” karakteri gibi-bu tür kahramanların yaratılmasına neden olmuştur. Gerçek hayatlarında sürekli yenilen ve buhranlarla baş etmeye çalışan batılı topluluklar kahramanları sayesinde hayal gücüyle olsa da kazanıyorlar ve sıkıntı içinde kalmıyorlardı. Ancak bu “uyduruk” kahramanlar normal insanların sahip olmadıkları veya sahip olamayacakları güçlerle donatılmış gerçeküstü “Süper” kahramanlardı. Peki, neden normal değil de “Süper Kahraman”?

Çünkü Batı’nın –özellikle Amerika’nın- örnek alabileceği gerçek bir kahramanı yoktu, böyle bir tarihleri de olduğu söylenemez. Sözgelimi, bilinen ilk süper kahraman Clark Kent adı ve “Süpermen(Superman)”karakteriyle 1938 yılında iki Yahudi çizer tarafından yaratılmıştır. Bu iki Yahudi çizer Amerikan halkının kendilerini nasıl görmelerini istiyorlarsa Süpermen karakterini de öylece şekillendirmişlerdir. Bu yönüyle Süper Kahramanlar Amerikan ve Batı halkına her zaman moral vermiş ve onları gerçek hayatta olmasa da zihinlerinde kazanmış ve başarmış hissettirmiştir. En sevilen süper kahramanlardan Batman, her ne kadar diğerleri gibi süper güçleri olmasa da zengin olması dolayısıyla teknolojiyi kendine bir güç unsuru olarak kullanan züppe bir sosyetedir. Batıya göre zenginlik güçle eşittir. Yani Batı için kahraman olmak ya gerçeküstü güçlere sahip olmak ya da zengin olmaktır. Bilinen ve bugün dahi sevilerek izlenen süper kahramanlardan biri de Kaptan Amerika(Captain America)’dır. II. Dünya Savaşı esnasında Amerikan halkına moral sağlaması amacıyla yaratılmıştır. Superman de bu dönemde II. Dünya Savaşı için bir propaganda aracı ve umut verici olarak kullanılmıştır.

Türk sinema endüstrisine baktığımızda süper kahraman olarak nitelendirilecek ve çok tutulan bir karakter yoktur. Milletimiz batı menşeili süper kahraman filmlerini çok sevmekle birlikte bu tarz yerli yapımları hiçbir zaman benimseyememiştir. Aksine süper kahramanlarla dalga geçen yerli yapımlar daha çok beğenilmiştir. Türk sinemasında, süper güçleri olan kahramanlar yerine halktan olan ve halk içinde yaşayan insanlar daha çok rağbet görmüştür. Bunun nedeni karakter olarak Türk toplumunun gerçeküstü güçleri olan insanlara ihtiyacı olmayışı ve tarihinin kahraman anlamındaki kadim zenginliğidir.

Bizim için gerçek anlamda kahramanların pek çoğu yaşamış gerçek tarihi kişiliklerdir. Gerçek kahraman mecbur olmadığı halde başkalarına yardım etmeyi vicdani sorumluluk olarak algılayan insanlardır; zenginlik ve süper güçleri olan insanlar değil. Bizler bu yazının ardından yine de Batı’nın Uyduruk Süper Kahraman filmlerini izlemeye devam edeceğiz, ama umarım bu yazı az da olsa konu hakkında bilinçli olmamızı ve bilinçlendirmemizi sağlar…

6 yorum:

  1. hiçbir zaman kendi kahramanlarımızı "süper kahramanlar" olarak göremedik ve hakkını veren filmler yapamadık...adamlar o kadar iyi işledi ki, bizim çocuklar şimdi bu filmlere oluk oluk para akıtırken kendi kahramanlarımızı ya bilmiyorlar ya tırt olarak nitelendiriyorlar:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börü animasyonunu desteklediğinizi gördüm. En azından bir Türk efsanesini animasyon da olsa hayata geçirebileceğiz sanırım. :)

      Sil
  2. kendi kahamanlarımızla dalga gecenler varken bu yazı gayet güzel olmuş herzaman derim kitap okunmalıyız ama ilk önce türk tarihi ve türk edebiyatını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihle Edebiyat birbirinden ayrılmaz ikilidir zaten ;)
      Yorumun için teşekküer ederim Meral :)

      Sil
  3. bu super kahramanların bilinçaltına ve hatta göze soktuğu mesaj da, normal insanların büyük etkiler yapamayacağı, ancak kurtarılan olabileceğidir
    bu zaten mesihe inandırılmış her toplum için sürmektedir.
    turklerde de mesih bekleyenler olduğu gibi ah ataturk olsaydi söylemi de aynı mantığa oturur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen inanç bize güç verir, bazen de "Nasılsa -o- gelecek bizi kurtaracak!" diyerek insanları pasifliğe sevkeder. Malesef ki Süper Kahramanlarda olduğu gibi Mesih, Mehdi gibi konularda da bu yanılgıya düşerek pasifleşiyoruz...

      Yorumunuzla yazıya kattığınız değer için teşekkür ederim.

      Sil

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com