4 May 2014

En İyi Android Tarayıcı Hangisi?


Android işletim sistemi ile en çok yaygınlaşan alışkanlıklarımızan biri de mobil internet. Yapılan bazı araştırmalara göre 2016 yılında mobil araçlarla interneti kullananların sayısı, dizüstü ve masaüstü ile internet kullananların sayısını geçecek. Bu noktada aklımıza şöyle bir soru geliyor; "Peki en iyi Android tarayıcı hangisi?" 

Aslında Android dünyasında "En iyi tarayıcı" diye birşeyin var olmadığını düşünüyorum. Farklı tarayıcıların birbirinden ayrılan farklı işlev ve özellikleri var. Bu da kullanıcının zevkine ve/veya ihtiyacına göre değişebilen bir durumu ortaya koyuyor. Sizler için kendim de bizzat kullandığım en iyi 5 Android tarayıcısının özelliklerinden bahsedeceğim. Seçimi yapmak size kalmış...

1. GOOGLE CROME

Chrome, en çok tercih edilen Android tarayıcısı, ancak bunun en büyük nedeni tabi ki Google gibi teknolojinin babası olan bir şirket tarafından yazılmış olması. Tabi ki bununla bitmiyor. Chrome'un en güzel özelliği masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızdaki yer imlerini, şifreleri ve kayıtlı form verilerini Android cihazınıza kolayca aktarabilmek. Ayrıca Chrome'un birçok rakibine göre çok hızlı bir tarayıcı olduğunu da söylemekte fayda var. Bunun yanında gizli sekme açarak çevrimiçi gizliliğinizi koruyabiliyorsunuz. Diğer yandan bizzat denediğim bir test var Chrome ile ilgili; Chrome 20 sekmeyi aynı anda açabiliyor ve kasma-donma yapmıyor. Tabi ki bu ancak üst seviye telefonlarda gerçekleşebilen bir durum. Alt seviye cihazlarda Chrome donma yapacaktır, hatta geç açılacaktır. Bunun en büyük sebebi de saf Android olmayan cihazların arayüzünün fazla RAM kullanmasıdır. Ancak saf Android yüklü cihazlarda böyle bir sorunla karşılaşmanız zor. Bu yüzden eğer saf Android yüklü bir cihaz kullanıyorsanız(Nexus'lar gibi) Chrome mutlaka ana tarayıcınız olsun. Ana tarayıcınız diyorum çünkü Chrome'un tüm bunlara rağmen büyük bir eksiği var; Flash uygulamalarını oynatamıyor... Eğer Youtube haricinde başka yerlerden video izleyen ya da flash ağırlıklı web sitelerine çokça giren biri iseniz Flash Player destekleyen başka bir tarayıcı da mutlaka kullanmalısınız... Şunu da söyleyelim ki maalesef Crome bu listedeki 5 tarayıcı arasında en çok şarj yiyen Android tarayıcısı olarak göze çarpıyor.

2. DOLPHIN BROWSER

Kuşkusuz, Android dünyasının en özelleştirilebilir tarayıcısı Dolphin'dir. Google Chrome ile birlikte telefonumda olmazsa olmaz tarayıcılardan biridir. Dolphin tarayıcı ile neler yapabiliriz? Kendine has temaları, eklentileri ve ana sayfaya yeleştirebildiğiniz şık yer imleri ile Dolphin tam bir tarayıcı ustası. Üstelik Flash uygulamalarını ve flash ağırlıklı web sitelerini de çalıştırabiliyor. Önceden belirlediğiniz karakteri tarayıcı ekranına çizerek yine önceden atadığınız web sitesine direkt olarak gidebiliyorsunuz. Çok sevdiğim özelliklerinden biri de url kısmında arama yaparken Yandex, Google, Bing, Yahoo gibi arama motorlarından istediğinizi hızlıca ve pratik bir şekilde seçerek aramanızı yapabiliyorsunuz. Dolphin'in özellikleri bununla da bitmiyor. Son güncellemesi ile Google veya Facebook hesabınız üzerinden istediğiniz linki direkt olarak arkadaşlarınızla paylaşabiliyor ya da onlardan link alabiliyorsunuz. Aynı özelliği aynı WiFi ağına bağlı iki Android cihaz arasında da yapabiliyorsunuz. Dolphin'in 20'den fazla eklentisi ile küçük ama etkili pek çok işlemi daha hızlı gerçekleştirebiliyorsunuz. Tarayıcıdan çıkarken web geçmişini ve data dosyalarını silebiliyor, ayrıca Chrome'da olduğu gibi gizli sekmeler açıp kullanabiliyorsunuz. Kısacası, eğer özelleştirilebilir bir tarayıcı istiyorsanız Dolphin'i mutlaka denemelisiniz...

3. OPERA

Mobil platformların vazgeçilmez tarayıcılarından biridir Opera. Nokia 6600'da kullandığım tarayıcıydı bir zamanlar ve işini o işletim sistemine göre çok iyi görürdü. Opera'nın yıllar içinde çizgisini hiç bozmadığı kesin. Neden Opera kullanalım ki? sorusunun cevabı da bu çizgide gizli. Zira bu kadim tarayıcının kurulduğu günden bu yana en büyük amacı internet kotasından tasarruf etmek... İçeriğindeki veri sıkıştırma teknolojisi ile kotalı internetlerin dostu olan Opera yıllardır bu işlevinden ödün vermiyor. Eğer WiFi haricinde kotalı mobil veri ile internete sık sık giren biriyseniz bu tarayıcıyı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tarayıcı anasayfasına kutucuk şeklinde yer imleri ekleyebiliyor ve sağdan sola kaydırdığınızda özelleştirebildiğiniz Türkçe bir RSS sayfasına ulaşabiliyor, buradan istediğiniz haberlere ve içeriklere kolayca bakabiliyorsunuz. Bunların dışında Opera'nın pek fazla bir özelliği olduğunu söyleyemeyiz. Eğer tablet kullanıyorsanız, buradan Android tabletinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz Opera sürümünü de indirebilirsiniz... Opera en az şarj yiyen Android tarayıcılarından biridir.

4. FIREFOX FOR ANDROID

PC efsanesi Mozilla Firefox'u Android dünyasına taşıyan bu web tarayıcısı da en iyi tarayıcılar arasında olmak zorundaydı. Öncelikle Firefox'u diğerlerinden ayıran en önemli özellikten bahsedelim; Firefox pek çok eklentiye sahip. Eklenti zenginliği konusunda Dolphin Browser'ı geride bıraktığı kesin. Ayrıca pek çok uygulamayı(Twitter, Facebook v.b) ve basit oyunları eklenti şeklinde indirebiliyor ve uygulamanın/oyunun masaüstünüzdeki simgesine tıklayarak onu Firefox üzerinden çalıştırabiliyorsunuz. Bunun yanında Firefox'un sanırım en büyük eksisi kapladığı alan. Eğer düşük depolama alanına sahip bir Android cihaz kullanıyorsanız Firefox yüzünden hafızanız dolabilir. Yine de bol depolama alanına sahip bir cihazda Firefox'u rahatlıkla kullanabilirsiniz. Firefox da Chrome'da olduğu gibi senkronize etme özelliği sağlıyor. Ayrıca Firefox'ta daha sonra okumak üzere yazılar kaydedebilirsiniz. Yani herhangi bir web sitesine girdiniz ve hemen çıkmanız gerekti, ancak o yazıyı okumak istiyordunuz. İşte Firefox'ta yazıyı daha sonra okunacaklar listesine ekleyebiliyor ve istediğiniz zaman "Okuma Listesi" bölümünden o yazıya ulaşabiliyorsunuz. Her ne kadar bunun için pek çok uygulama Play Store üzerinde var olsa da başka bir programa gerek kalmadan pratik bir şekilde yapılabilmesi Firefox'a bir artı daha kazandırıyor. Ayrıca Firefox'un da Chrome ve Dolphin Browser gibi Gizli Sekme özelliği de bulunuyor.

5. YANDEX BROWSER

Yeni ve dinamik arama motoru Yandex'in Opera tabanlı Android tarayıcısı Yandex Browser farklılıklarıyla ön plana çıkıyor. Bu listede olmasının esas nedeni de bu zaten. Yandex Browser'da diğer tarayıcılara karşın arama çubuğu en altta bulunuyor, bu da kolay ulaşımı ve kullanımı sağlıyor. Ayrıca sesli arama özelliğinin yanında Yandex Browser aramak istediğiniz şeyi siz daha yazmadan önerilerle karşınıza getiriyor. Opera tabanlı bir tarayıcı olduğunu söylemiştik. Yandex Browser'da da Opera'da olduğu gibi Turbo modu bulunuyor. Giriş sayfasına, istediğiniz siteye güzel görünümlü bir hızlı erişim kutucuğu ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca konum ve yer aramasını da hızlı ve pratik şekilde uygulama üzerinden yapabiliyor ve Yandex Haritalar'ın desteğiyle istediğiniz konumu hemen bulabiliyorsunuz. Kısaca Yandex Browser, Yandex tabanlı arama özellikleriyle göz dolduruyor. Eğer webde aradığınız şeye hızlı ve kolayca ulaşmak istiyorsanız Yandex Browser'ı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

YAZININ İKİNCİ KISMINI BURDADAN OKUYABİLİRSİNİZ:
http://www.murat-aktas.com/2014/11/en-iyi-android-tarayc-hangisi-ii.html
Sizin de eklemek istediğiniz tarayıcılar var mı? Sizin favori tarayıcınız hangisi? Neden?

4 yorum:

  1. Ben chrome uygulamasını kullanıyorum. Ama bu ilk kullandığım opera mini idi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Chrome Google hesapları ile bütünlük ve kullanım kıolaylığı açısından en iyi tarayıcı belki de ancak flaş desteği sunmaması ve alt segment cihazlarda kasması ikinci bir tarayıcıyı kullanıcı için gerekli hale getiriyor. Opera sade ve mantıklı bir seçim.

      Sil
  2. bana göre en iyisi puffin browser diğer bütün tarayıcılara 10 çeker

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar başlık öyle olsa da yazıda "bu daha iyi" ifadesini kullanmamaya özen gösterdim. Çünkü herkesin tarayıcıdan beklentileri çok farklı, bu da farklı tarayıcıların farklı kullanıcılar için daha büyük anlamlar ifade etmesi demek. Puffin Browser da gayet iyi bir seçim. Bu yazının ikinci içeriğinde Puffin Browser'ı da listeye ekleyeceğim...

      Sil

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com