1 Nis 2014

Android Cihazlarda Pil ve Şarj Sorunu

Android işletim sistemine sahip cihazlar günden güne artıp kullanımı yaygınlaşırken beraberinde getirdiği kolaylıkların yanında bazen sıkıntılı durumlara da neden olduğu aşikar. Bu yazı dizisinde Android kullanıcıları için telefonunuzu ve/veya tabletinizi nasıl daha kullanışlı hale getirebileceğiniz, sorunları en aza indirebileceğiniz hakkında basit ve kullanışlı ipuçları vermeye çalışacağım.


Günümüz teknolojisinde mobil cihazlardaki en büyük sorun şarj meselesi diyebiliriz. Eğer Android cihazınızın bataryası 1.500 mAh'dan az ise siz bu sorunu en çok yaşayan kişilerden birisiniz. Bunun için çeşitli çözüm yolları var. Tabi ki bu çözüm yolları sorunu tamamen ortadan kaldırmamakla birlikte size bir miktar da olsa yardımcı olacaktır:

BATARYA KORUMA MODLARI: Hemen her Android cihaz üreticisi, cihazı batarya ömrünü uzatacak sistemlerle adapte ederler. Örneğin bir Samsung kullanıcısı için cihazlarda "Güç Tasarrufu Modu" kullanılabilir. HTC, Sony gibi Android işletim sistemine sahip telefonlarda da bu özellik farklı isimler altında bulunmaktadır. Bu batarya koruyucu modları şarjınızı en az %10 daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.

GPS, WIFI ve BLUETOOTH: Özellikle WIFI mobil cihazların bataryasını en hızlı bitiren teknolojilerden biridir. Android cihazınızın Wifi özelliğini sürekli açık tutarsanız bu cihazınızın batarya ömrünü günlük en az %15 azaltacaktır. Kullanmadığınızda ve gerekli olmadığında WIFI kapatın. GPS'i gerçekten kullanan biri iseniz açık tutmanız size fazla bir şarj eksisi vermeyecektir. Çünkü GPS, gerekli olmadığında kendi kendisini kapatan bir özelliğe sahiptir. Ancak kullanmıyorsanız gerçekten de kapatmanızda yarar var. GPS'i kapalı bir cihaz ile, açık bir GPS'li cihaza göre günlük en az %5 pil ömründen tasarruf edebilirsiniz. Android cihazınızın Bluetooth teknolojisi 3.0 ve aşağısı ise kullanmadığınızda Bluetooth'u mutlaka kapalı tutun, çünkü %20'lere varan bir pil kaybı yaşarsınız. Ancak Bluetooth 4.0 versiyonuna sahip bir cihaz kullanıyorsanız bu işlem 3.0 versiyonlu cihazlara oranla yarı-yarıya şarjınızı etkiler. Yine de gerekli olmadıkça açık tutmamanızda fayda var.

BAZI UYGULAMALAR: Bazı uygulamalar bataryanızın düşmanıdır. Örneğin Google uygulamaları bu konuda master yapmıştır diyebiliriz. Özellikle Google uygulamalarını her zaman kullanan biri iseniz bu konuya dikkat etmenizde fayda var. Google+(Plus), şarjınızı en çok tüketen Google uygulamasıdır. Ayrıca Konum Bulma Servisi'nin de ondan aşağı kalır bir tarafı yoktur. Eğer Google uygulamalarını sürekli kullanıyorsanız Google Konum Bulma Servisi'ni ayarlardan kapatın ve GPS'i daima açık bırakın. Google adım başı sürekli konumunuzu öğrenmeye çalışırken, GPS sadece gerekli olduğu durumlarda konum bilgisi arayacak ve büyük ölçüde şarjdan tasarruf etmiş olacaksınız. Google haricinde pek çok uygulama da pilinizi sömürmektedir. Bu uygulamaların hangileri olduğunu "Ayarlar>>Pil" kısmından görebilir ve fazla kullanmadığınız uygulamaları buradan bulup kaldırabilirsiniz. 

EKRAN VE ARAYÜZ: Android cihazların %80'inde pili en fazla kullanan ekrandır. Bu nedenle yukarıda da belirttiğim gibi güç koruma modunu her ne olursa olsun cihazınızda açık tutun. Ayrıca pek çok Android cihazda ekran parlaklığını otomatik yaparak gün ışığına göre şarjdan tasarruf edebilirsiniz. Gündüzleri daha parlak ekranlar gerekli iken gece ve/veya ışığın az olduğu yerlerde parlaklığı en aza indirerek de cihazınızı rahatça kullanabilirsiniz. Bu hem gözünüzü yormayacak, hem de batarya ömrünüzü %40'lara varan miktarlarda uzatacaktır. Nexus cihazlar hariç hemen her marka kendi ürettiği cihazda kendi tasarımı olan arayüzleri ve geçişleri kullanır. Bu da şarjınızı en çok yiyen özelliklerden biridir(Özellikle Samsung'un Touchwiz arayüzünde). Cihazınızın güç tasarrufu modunda olması, animasyonlu geçişleri kapatmış olmanız ve ekran ışığı süresini minimuma indirmiş olmanız bu özellikten doğan şarj sıkıntısını en aza indirecektir.

UÇUŞ MODU ve MOBİL VERİ: Uçuş modu her Android cihazda bulunmaktadır. Cihazınızı kullanmadığınız ya da gerekli olmadığı zamanlarda uçuş modunu devreye alırsanız pil ömrünüzde gözle görülür bir artış olacaktır. Ayrıca cihazınızı "Uçuş Modu"nda iken şarja takarsanız %50'lere varacak şekilde Android cihazınız daha hızlı şarj olacaktır. Mobil veri de Android cihazınızın batarya ömrünü yiyen özelliklerin başında gelmektedir. Wifi bulunan noktalarda mutlaka mobil veri yerine wifi kullanın. Gerekmediği sürece mobil veriyi hep kapalı tutun. Bu hem batarya sürenizi uzatacak hem de gereksiz yere liralarınızın veya mobil internet kotanızın gitmesine engel olacaktır.

Bunların yanında şunlar da işinize yarayabilir;

  • Batarya kontrol uygulamaları kullanmak => Battery Dr Saver, JuiceDefender
  • Renkli duvarkağıtları yerine daha sade ve siyah-beyaz duvar kağıtları kullanmak.
  • Arka planda çalışan uygulamaları kapalı tutmak.
  • Daha yüksek mAh değerine sahip bataryalar kullanmak.(Şu an için sadece bazı modellerde bulunmaktadır.) Örneğin; Samsung Galaxy Note 3 için 10.000 mAh kapasiteli bataryalı kılıf => ZeroShock Rugged Case
  • Cihazı sessiz konumda bekletmek.
  • 3G gerekli olmadığı yerde cihazı 2G'ye almak.
Başka bir "Android Cihazlar İçin İpuçları" yazısında buluşmak üzere...

3 yorum:

  1. Benim telefonum şarjı cabuk bitiyor, halbuki pek birşey yaptığımda yok. Konuda anlatılanları deneyeceğim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer bataryanızda hafif de olsa bir şişkinlik varsa bu sorun telefondan değil bataryanızdan kaynaklanıyordur. Yedek sıfır bir batarya alırsanız hem bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz, hem de sıfır bataryalar kullanılmış olanlara göre %30-40 daha verimlidir. Ayrıca Ram temizleme uygulamaları da batarya ömrünü hızlı tüketir. Buna da dikkat etmenizde fayda var.

      Sil

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com