4 Mar 2018

Haftadan Kısa Notlar 8 - (26 Şubat- 4 Mart 2018)

"Haftadan Kısa Notlar" başlığı altında -elimden geldiğince- bu Pazar ve her hafta Pazar günleri gördüğüm, duyduğum, okuduğum, beğenip beğenmediğim; gündeme, teknoloji, yaşam ve sanata dair pek çok konuda ne varsa sizlerle paylaşıyorum.
Dikkat ettim de bu seriyi yazmayı neredeyse 2 yıl olmuş. O günlerime özenip tekrar yazmaya başladım. Umarım daha öncekiler gibi hüsranla sonuçlanan bir seriye dönüşmez.
BU YAZININ PODCAST VERSİYONUNU AŞAĞIDAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Gündem - Yaşam Notları

  • Son dönemde ülke gündemini fazlasıyla sarsan çocuk istismarı ve taciz gibi olaylar sebebiyle Adalet Bakanlığı "Kimyasal Hadım" cezası üzerinde çalışırken, Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği"nin yaptığı bir araştırmaya göre çocuk istismarı son 10 yılda %700 arttı!
  • Ermeni ve Rus birlikleri tarafından 1992 yılında 610'dan fazla kişinin şehit edildiği Hocalı Katliamı 26. yılında ve sorumluları hala cezalandırılamadı.
  • Afrin'e yapılan Zeytin Dalı Harekatı 40 küsür günü geride bıraktı. Harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2500'e yaklaştı. Afrin kırsalı boyunca tüm Türkiye sınırı hilâl şeklinde tamamlanarak teröristlerin Türkiye'ye girmesinin yolu kapatılmış oldu. Ne yazık ki son acı haber ise 8 şehit ve 13 yaralı askerimizin bulunduğu oldu. Ayrıca şehir içi çatışmalarda tecrübeli olmaları sebebiyle özel eğitimli Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat birlikleri Afrin sınırına sevk edilmeye başlandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı
  • Cumhurbaşkanı'nın "Gerekirse önce ben Başkomutan olarak giderim, sonra sizleri de çağırırız." sözleri üzerine E-Devlet üzerinden "Personel Sefer Görev Emri Sorgulama" sayfası kilitlendi.
  • CIA Eski Başkanı David Patreus, ABD ile Türkiye'nin Suriye'de karşı karşıya gelme ihtimaline karşı korkularını itiraf etti:
"Orada durup iki defa düşünmeleri lazım. Türklerden bahsediyoruz, kontrolümüzdeki Araplardan değil. Düzenli taktik ve biz de bile olmayan disiplinli bir orduya sahipler. Geri çekilme gibi bir huyları yok ve bu olasılığı hiç düşünmüyorlar. Topyekün savaşan bir millet. Olasılık hesapları yapmıyorlar, akıllarında toprakları ve dinleri varsa kaygılanıp sonlarını düşünmüyorlar. Son iki yıl içinde ABD PYD’ye teknik bilgi aktarımı yapmış ancak Türkiye karşısında hiçbir başarı sağlanamamıştı. Bunu söylememem gerekir ama sırf bu yüzden onlarca ABD’li general ya emekli edildi yada kovuldu. Ülkeye giriş yapan her ABD ve Avrupalı turist adım adım izleniyor. Şuan böyle kritik bir durum hem bizim için hem dünyanın geri kalanı için çok büyük bir risk teşkil eder."
  • Erzincan'da Otlukbeli ilçesi merkezli 4.3 km derinliğinde ve 4.1 şiddetinde bir deprem meydana geldi.
  • İki Yunan askerinin Meriç nehrini kullanarak Türkiye sınırından kaçak olarak girmesi üzerine casusluk faaliyeti yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmasının ardından Türkiye - Yunanistan ilişkileri de hızlandı. Yunanistan askerlerin kötü hava koşulları sebebiyle devriye gezerken yanlışlıkla sınır ihlali yaptığını belirtirken, Doğan Haber Ajansı ise askerlerin üzerinden çıkan telefonlarda sınırda çekilmiş görüntüler olduğunu belirtiyor.

Teknoloji - Bilim Notları

  • Falcon Heavy fırlatılışı ile dünyanın gündemine giren Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, tüm dünyayı sararak internet erişimini her yere yaymayı hedeflediği internet uydularının ilkini geçtiğimiz hafta uzaya fırlattı.
SpaceX, dünyanın yörüngesine yerleştirilecek 4425 internet uydusunun amazonlardan çöllere kadar dünyanın her yerine hızlı internet bağlantısı sağlayacağını iddia ediyor.
  • Apple, iCloud ile ilgili yaşadığı hack sorunları nedeniyle ezeli rakibi Google ile anlaşmaya vardı. Buna göre Google Cloud Platform hizmeti artık Apple'a da hizmet verecek ve kullanıcıların iCloud hesaplarındaki veriler Google'ın bu bulut hizmeti üzerinden sağlanacak. Bu da aslında bize güvenliği ile ön plana çıkan Apple'ın bile Google'dan daha güvenli olamadığını kanıtlıyor nitelikte.
  • Google ile bulut ortamları dolayısıyla çalışmak isteyen tek şirket Apple değil; zira Dropbox da Google ile Dökümanlar adlı ofis yazılımları için kullanma ve kendi sistemine entegre etme amacıyla ortaklık kurduğunu açıkladı.
  • İspanya'da düzenlenen Mobile Word Congress 2018(MWC2018) 1 Mart itibariyle bitti. En çok ilgiyi gören Samsung'un yeni amiral gemileri S9 ve S9+ oldu. Samsung Galaxy S9 ve S9+'ın özellikle yeni kamerası ve yazılım anlamındaki geliştirmeleriyle 2018'in en çok satılacak telefonlarından birisi olacağını söyleyebiliriz.
Samsung Galaxy S9 & S9+ saniyede 960 kare yavaş çekim video çekme ve kişiye özel emojiler tasarlama gibi yazılımsal ve donanımsal özellikleri ile dikkat çekiyor.
  • RTÜK bir süredir internet alemini kasıp kavuran kısıtlama ve denetleme konularına dar kapsamda olsa da bir açıklama getirdi. Bu açıklamaya göre YouTube değil, Netflix, BluTv gibi internet üzerinden paralı yayınlar yapan platformlar denetleme ve kısıtlamalara tabi tutulacak. Bu açıklama binlerce YouTuber'ın içine su serpse de devlet sadece "şimdilik" YouTube'a dokunmayacağa benziyor.
  • Yeni ve 50'den fazla faktörü ele alarak yapılan çok kapsamlı bir araştırmaya göre "Dünyanın En Güçlü 25 Ordusu" açıklandı. İlk 3 sırayı sırasıyla; ABD, Rusya ve Çin'in paylaştığı listede Türkiye ise 8. sırada yerini alıyor.

Kültür/Sanat - Tasarım Notları

  • Marvel'in son süper kahraman filmi Black Panter sinemalarda yükselişini sürdürüyor.
  • 5 dalda Oscar adaylığı bulunan, Altın Küre'de En İyi Sinema Filmi ve En İyi Aktris Ödüllerini toplayan ABD yapımı sinema filmi "Uğur Böceği" 2 Mart tarihinde Türkiye'de de gösterime girmeye başladı.
Lady Bird (Uğur Böceği), 5 Oscar adaylığı ile göz dolduruyor.
  • Oscar demişken 2018 Oscar Ödüllerinin açıklanmasına da sayılı günler kaldı.
  • Jennifer Lawrence'ın Rus bir ajanı canlandırdığı sinema filmi "Red Sparrow" yani "Kızıl Serçe" de bu haftanın hatta Oscar'ın iddialı filmlerinden birisi.
  • Düanyanın en kötü filmlerinin seçildiği Razzie Ödülleri 2018 kazananları açıklandı. Tom Cruise en kötü erkek oyuncu seçilirken, The Emoji filmi ise yılın en kötü filmi seçildi.
  • Sevilen film serilerinden Zor Ölüm'ün altıncı filminin çıkacağı bizzat efsane oyuncu Bruce Willis tarafından açıklandı.

Haftanın Kitabı: Keş On Dı Teybıl - Zafer Algöz

Kes On Dı Teybıl, Zafer Algöz'ün Haşırt Dı Bilekbord kitabının ardından çıkardığı ikinci kitap olma özelliğini taşıyor.
Usta oyuncu Zafer Algöz, "Haşırt Dı Bilekbord" adıyla çıkan ve uzun bir süre çok satanlar kitaplığında bulunan ilk kitabının ardından yeni kitabı "Keş On Dı Teybıl"ı yayınladı. Sinema dünyasından çoğu komik olan pek çok hikayeye yer veren Algöz'ün ikinci kitabı kahkaha atmak isteyenler için birebir.

Haftanın Videosu: İş mi Arıyorsunuz? Deneyiminizi Değil Yeteneğinizi Öne Çıkarın

Çok azımızın okuduğu bölümle alakalı işlerde çalıştığına değinen TED Fikir Geliştiricisi Jason Shen bizlere, deneyimlerimizden ve akademik kariyerimizden çok yetenek ve isteklerimizi ön plana çıkarmamızı öğütlüyor. Ve işverenlerin neden insanları yeteneklerine göre değil de kimliklerine veya okudukları yerlere göre değerlendirme sebeplerine dair yeni açıklamalar getiriyor.

"Haftadan Kısa Notlar" serisinden bu haftalık da bu kadar. Haftaya görüşmek dileğiyle...
Bir önceki "Takip Edilesi 15 Mükemmel YouTube Kanalı" yazıma da göz atabilirsiniz.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com