9 Mar 2018

Dünyanın Kaderi Bir Altın Plağa Bağlı!

Voyager 1'in üzerinde bulundurduğu altın plak(sağda) ve kapağı(solda).
İnsanoğlu var olduğu sürece kendi gibi başka varlıkların peşinde oldu, olmaya da devam ediyor. Son yüzyılda ise artık gözümüzü "soluk mavi nokta" dünyadan ayırarak güneş sistemimizin bile dışına bakmaya başladık. Belki bir yaşam izi, belki bize benzeyen, iletişim kurabileceğimiz daha ilkel veya bizden daha gelişmiş varlıkların peşine düştük.

Dilerseniz Yazının Ses Kaydını da Dinleyebilirsiniz

Yeryüzünden En Uzaktaki İnsan Yapısı: Voyager I

Jüpiter'in Voyager I tarafından çekilmiş görüntülerinin birleştirilmesi ile oluşturulan hareketli resim.
İnsanın dünya dışını anlamlandırmadaki ilk adımlarından birisi ve belki de en önemlisi de 5 Eylül 1977'de uzaya gönderilen ve halen görevine devam etmekte olan Voyager I adlı uzay sondasıdır. Bu araç insanoğlunun kendisinden en uzakta bulunan insan yapımı nesne olması özelliğinin yanında pek çok farklı ilk ve özelliği de içerisinde barındırıyor. Voyager I Satürn ve Jüpiter'i ilk ziyaret eden ve bunların detaylı fotoğraflarını bize sunabilen ilk uzay aracı olması bakımından da çok önemlidir. Ayrıca şuan Neptün'ü de geçerek(Plüton son araştırmalarda Güneş Sistemi dışında bırakıldı) Güneş Sitemi dışında yolculuğuna son hızda devam ediyor. Yaklaşık olarak bizden 20 milyar 600 milyon km uzakta bulunan Voyager'ın ulaşmak istediği hedef ise Güneş Sitemine en yakın bölge olan Zürafa Takımyıldızındaki AC+79 3888 kod adlı yıldızdır. Yine de bu yıldız bizden yaklaşık 17,6 ışık yılı uzakta(ki bir ışık saniyesi 300.000km'dir) bulunuyor ve Voyager'ın hedefini gerçekleştirebilmesi için yaklaşık olarak 40.000 yıl hiçbir sorun yaşamadan yol alması gerekiyor.

Amacım sizleri teknik bilgiler ve detaylarla sıkmak değil, sadece bu sayıların üzerind ebiraz düşündürmek. Bu rakamlar bir insanın ömrü ile karşılaştırılınca ne kadar uçuk ve büyük gözüküyor değil mi? Oysa uzayda zaman, hız ve ömür kavramları bizim dünyamızla karşılaştırılınca önemini yitiriyor. ABD'li filizof ve yazar Manly Hall'in de dediği gibi;
Mikroskop insana ne kadar önemli olduğunu gösterdi, teleskop ise önemsizliğini...

Uzay Boşluğunda Başıboş Bir Plak

Yazının başında sizlere insanoğlunun 20. yüzyılın sonlarından itibaren "Uzayda yaşam var mı?" "Bizden daha zeki uzaylılar olabilir mi?" gibi sorulara kafa yorduğunu belirtmiştim. İşte bu sorulara bir cevap bulabilmek için Voyager'a bir görev daha verildi: Dünya dışı varlıklarla iletişime geçmek!"

Olur da Voyager bu uzun yolculuğunda bir -uzaylı- ile karşılaşırsa veya gelecekteki insanlık bizimle ilgili bilgi edinmek isterse diye dünyadaki hayat, yaşam ve kültür çeşitliliği ile ilgili bilgi verebilecek bir çalışma yapılması kararlaştırıldı. Başkanlığını ünlü astrobiyolog ve astrofizikçi Carl Sagan'ın yaptığı ekip, dünya ile ilgili 115 görüntüyü ve dalga, gök gürültüsü gibi çeşitli seslerin de içerisinde bulunduğu bir plak hazırladı. Ayrıca plağın kapağı da -uzaylı dostlarımız için- hakkımızda daha fazla bilgiler içeriyordu!
Voyager'ın taşıdığı altın plağın kapağı ve üzerindeki çizimler.
Uzaylıların artık dünyada evrensel bir dil haline gelmiş İngilizce'yi bilme olasılıklarının çok düşük olduğu tahmin edildiğinden onlara kendimizi anlatacak basit ama etkili başka şeyler bulmalıydık. Carl Sagan'ın başkanlık ettiği ekip sonunda daire, nokta ve çizgilerden oluşan şekilleri ve çizgi şeklinde ifade edilen sayıları kullanmaya karar verdiler. Sonuçta; eğer uzaylı arkadaşlarımız bu plağa ulaşıp onu inceleyebilecek kadar zeki iseler, bu şekilleri de çözebilecek kadar zeki olmalıydılar.

Tümü basitçe yapılan çizimlerin ilki plağın nasıl çalıştırılacağını gösterirken diğeri ses dalgalarının nasıl oluştuğu ve plağın hangi yönde çalışması gerektiği gibi bilgileri içeriyordu. Alt sağ kısımda ise hidrojen atomunun en basit birleşimi vardı. Ama en dikkat çeken kısım ise solda bulunan şekildi. Bir pulsar haritası olan bu şekilde Güneş sisteminin, gezegenlerin ve hatta dünyamızın uzaydaki konumu belirtiliyordu. Neden ne yapacağı hakkında hiç bir fikrimiz olmayan davetsiz bir misafire evimizi göstermek istiyoruz ki?

"Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun"

Voyager Altın Plakta bulunana görüntülerden biri: Dünyamız
Bu plakların içinde görüntü ve seslerin bulunduğundan bahsetmiştik. O dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter'ın da yazılı bir mesajının bulunduğu plakta hayvan seslerinden doğa seslerine kadar dünyaya ait pek çok ses yer alıyor, plağın adının da "Dünyanın Sesleri" olması pek şaşırtıcı değil. Ancak daha ilgi çekici bir şey daha var; toplam 1 saatlik kayıt bulunan plakta dönemin en çok sevilen şarkılarının yanı sıra 55 ayrı dilde karşılama mesajı da var ve bu dillerden birisi de Türkçe!

Türk olmayan birinin seslendirdiği karşılama mesajında "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun" sözleri geçiyor. Kim bilir belki de uzaylı arkadaşlarımız İngilizce yerine Türkçe'yi daha anlaşılır ve kolay çözümlenebilir bulurlar!
Voyager Altın Plak'tan Bazı Ses Kayıtları

Voyager Bir Gün Uzaylılarla Karşılaşacak Mı?

Öte yandan yapılan araştırma ve istatistiklere göre Voyager'ın zeka küpü bir varlık ile karşılaşma ihtimali dünya üzerindeki iki kum tanesinin birbiriyle karşılaşma olasılığı kadar düşük; hatta imkansıza yakın. Drake Denklemi denilen dünya dışı yaşam ihtimalini hesaplamak üzere geliştirilmiş denkleme göre her yıl bu ihtimali doğuran milyonlarca gezegen ve yıldız doğsa da insanoğlunun onlara ulaşması tek bir insanın değil dünyada insan varlığının bulunduğu süreye(yaklaşık 100.000 yıl) göre düşünürsek imkansız. Voyager gibi bir aracın bile Güneş Sistemine en yakın gezegene hiçbir sorun yaşamazsa 40.000 yılda ulaşacağı düşünüldüğünde insanın evrende olmasa da Güneş Sistemi içerisinde yalnız olduğu kesin gibi...

Uzay ufuklarımızın, düşünce ve fikri yapımızın çok ilerisinde bir konu, yine de onu anlamlandırmaya ve o uzay içerisindeki yerimizi anlamaya çalışmak bugün olduğu gibi bundan sonra da insanlık tarihi devam ettikçe süregelen bir çaba olacak...

Sizin görüşlerinizi de yorum bölümünde görmek isteriz...
Bir önceki "Takip Edilesi 15 Mükemmel YouTube Kanalı" yazıma da göz atabilirsiniz.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com