8 Nis 2016

Terör Eylemlerine Karşı Basit Kişisel Önlemler

Maalesef özellikle son 6-7 aydır terör eylemleri ülkemizin kanayan yarası konumuna geldi. Hergün her saldırıda onlarca hatta yüzlerce canımızı kaybetmeye devam ediyoruz. Bu yazıda bombalı saldırılar başta olmak üzere "Terör Eylemlerine Karşı Basit Kişisel Önlemler"i aktarmaya çalışacağım.


Öncelikle temelde bir şeyin neden yapıldığının bilinmesi gerekir. Terör eylemlerinin üç genel amacı vardır;

  • Korku ve kaos yaratmak, kargaşa çıkarmak
  • Herhangi bir isteğe veya duruma karşı misilleme yapmak
  • Halka ve/veya devlete mesaj ve gözdağı vermek
Bunlar terör eylemlerinin genelinde güdülen amaçlardır. Bu amaçları bilmek, bu tarz eylemlerden zarar görmemizi engelleyici bir unsur olacaktır.

Bombalı Eylemlere Karşı Önlemler

Bomba patlatmak suretiyle yapılan eylemlerin çoğunluğu kalabalık ve insanlar ve/veya devlet için önemli bölgelerde yapılır. Bu yüzden salt kalabalıktan, aşırı işlek veya sembol olmuş meydanlar veya tarihi öneme haiz olan yerlerden ve buralardaki kalabalıktan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
Canlı bombalar üzerlerindeki bomba ile duygusal bir bağ kurarlar, bu yüzden genelde stresli olurlar, hareketleri belirgin şekilde dikkatli olur ve dikkatli bir göz tarafından farkedilebirler.
Bomba düzeneğini taşıyacak bir çanta veya yelek vs gibi bir düzeneğe ihtiyaç duyarlar ve onu sürekli kollarlar.
Canlı bombalar veya araçlı bomba saldırılarında, belirlenen hedef yerin en işlek olduğu zaman seçilir. Bu yüzden işlek yerlerin en yoğun olduğu zamanlarda bu yerleri kullanmamaya çalışın.
Patlamlarda yaşanan ölümlerin çoğu bomba parçalarının tesirinden değil, patlama sırasında oluşan basıncın yarattığı iç kanama nedeniyle olur. Bu nedenle bomba patlatılabileceğini tahmin ettiğiniz yerlerden geçerken sağlam binaları, duvarları vs kendinize siper alacak şekilde hareket edin.
Araştırmalar eşzamanlı patlamalarda aynı yerde ikinci kez bir bombalı eylemin gerçekleşme olasılığının çok düşük olduğunu gösteriyor, dolayısıyla daha önce bombalı eyleme maruz kalan mekanlarda genelde diğer olasılıklardan daha az bombalı saldırı olma ihtimali vardır.

Bunların haricinde bombalı saldırılar bombanın tipine, patlatılma şekline ve miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin, uzaktan kumanda ile patlatılan bir düzenek ile canlı bomba düzeneklerinin etkileri ve amaçları farklıdır.
Canlı bombalar genelde direkt olarak  kişilere zarar vermek amacıyla kullanılırken, uzaktan kumandalı bombalar askeri ve normal araçları veya belirli noktalardaki yerleşim alanlarını hedefler. Bu tarz durumların farkına varılması oldukça zordur.

Herşeyden ve herkesten şüphelenmek insanı sonu deliliğe götüren bir sürece sürükler. Bu nedenle bir şeyden şüphe ediyorsanız önceliklerinizi belirleyin ve tartın. Gerçekten çok şüpheli görünüyorsa oradan uzaklaşın ve güvenlik güçlerine haber verin. Filmlerde gördüğünüz kahramanlıkları denemeye kalkışmayın zira böyle yaparsanız daha çok hayatın yok olmasına neden olabilirsiniz.

Silahlı Eylemlere Karşı Önlemler

Silahlı terör eylemleri genelde baskın şeklindedir. Ülkemizde özellikle askeri bölgelerde ve sınır hatlarındaki alanlarda daha sık görülür. 10-15 yıl öncesine kadar yerel bölgelerde, Doğu ve Güneydoğu'da bazı köy ve yerleşim yerlerinde de sıklıkla görülen bir terör eylemi şekliydi. Son bir yıldır da PKK terör örgütünün çatışmaları şehir merkezlerine taşımasıyla Güneydoğu'da Sur, Silopi, Cizre gibi bazı ilçeler bu tarz terör eylemlerine sahne oluyor.

Bu tarz eylemlerden korunmanın ilk şartı sakin olmaktır. Sakinlik; doğru düşünme, analiz etme, karar alma ve uygulama konularında size yardımcı olacak en büyük araçtır.
Eğer bulunduğunuz bölgede bir terör örgütü silahlı baskınlar yapıyorsa öncelikle sakinliğinizi korumalı ve örgütün bulamayacağı veya sizi bulma ihtimalinin daha az olduğu bir yere sığınmaya çalışmalısınız.
Çatışmadan çık uzağa kaçma imkanınız yoksa kuru gıda ve geç bozulan besin türlerinden belli bir süre yetecek kadar ve bir o kadar süre yetecek kadar da suyu depolamanız gerekiyor. Bunların yanında kesici delici aletler, varsa silah ve kibrit gibi temel yaşam için gerekli güvenlik unsurlarına ihtiyacınız olacaktır. 
Eğer ani bir baskına denk gelirseniz yukarıda da olduğu gibi öncelikle sakin kalmalısınız. Terör örgütlerinin baskın tarzı silahlı eylemleri çoğu zaman belirli bir hedef gözetmez. Açılan ateş çoğunlukla insanın karın bölgesi ve yukarısı civarına doğrudur. Bu durumda önceliğiniz kurşun geçirmeyeceğini tahmin ettiğiniz en yakın nesneyi siper olarak kullanmak, eğer açık alanda iseniz yere dizlerinizin üzerinde uzanıp başınızı iki elinizin arasına almak ve yere yakın tutarak hedef küçültmektir.
Terör örgütü üyelerine gözükmediyseniz ve imkanınız varsa önce yavaş ve tedbirli hamlelerle o yeri terketmeye çalışmalısınız, bunun için de doğru zamanı ve rotayı belirlemelisiniz.
 Görüldüğünüz ya da yakalandığınız takdirde saldırganın isteklerini yumuşak bir ses tonu ile yerine getirmelisiniz. Bu sırada da saldırganın boş bulunduğu veya savunmasız olduğu durumları gözlemelisiniz. Ancak çok gerekmedikçe silahlı bir teröriste karşı saldırıya geçmemelisiniz. Unutmayın, mermiler sizden hızlıdır!
Terör örgütlerinin silahlı baskınlarında genellikle insanlar hedef değil araçtır. Bazı istatistiklere göre bu nedenle rehinelerin hayatta kalma oranı yüzde 78 gibi yüksek bir orandır. Sakin kalmalı, teröristlerin isteklerine uymalı ve onları kızdırmamaya dikkat etmelisiniz.
Eğer baskının ilk anında direkt hedef olarak insanlar gözetilerek ateş açılıyorsa oradan mümkün olduğunca hızlı ve dikkatli kaçmaya çalışmalı, bunu yaparken de kendinize önünüzdeki ve arkanızdaki eşyaları siper ederek kısa varış hedefleri belirlemelisiniz. 

Daha pek çok terör eylemi şekli olmasına rağmen en çok karşılaşılan bu iki yöntemle ilgili bilgiler vermeye gayret ettim. Umarım hiçbirimiz bu yöntemleri uygulamak zorunda kalmayız ve terör örgütlerinin ağından milletimizi, askerimizi, polisimizi uzak tutabiliriz...

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com