26 Nis 2015

Haftadan Kısa Notlar 6

Uzun bir aradan sonra tekrar 'Haftadan Kısa Notlar' başlığı ile bu Pazar ve -elimden geldiğince- her Pazar hafta boyunca, gördüğüm, duyduğum, okuduğum, izlediğim, beğenip beğenmediğim ne varsa sizlerle paylaşıyorum.

haftadan-kisa-notlar-6-murat-aktas
  • Gündemden başlayalım; Malum bu yıl 1915 olaylarının 100. yılı ve Ermeni Diasporası ile Fransa, ABD gibi ülkeler mazlum edebiyatına çoktan başlamış durumdalar. Bizim de(bunu siyasi bir nedenle söylemiyorum) tam bu tarihlerde 'Barış Zirvesi' adı altında Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı nedeniyle büyük bir tören düzenleyecek olmamız dünyanın dikkatini az da olsa soykırım iddiaları yerine bu zirveye çekti. Bu arada törenin 2 saatlik kısmını buradan izleyebilirsiniz. 
  • Avrupa ve Amerika'nın en geç profesörü ünvanını halen elinde bulunduran Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu bu hafta içinde vefat etti. Allah rahmet eylesin(Amin). Ve umarım yaşarken değeri bilinmeyen mükemmel eserlerinin vefat ettikten sonra kıymeti anlaşılır. Oktay Sinanoğlu için kaleme aldığım küçük bir yazı: 'Bir Çınar Daha Devrildi: Oktay Sinanoğlu'
  • Bildiğiniz gibi Ocak 2016'da Türkiye'de 4G'ye geçiş yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '4G'yi es geçip 2 yıl daha bekleyelim, direkt 5G'ye geçelim!' sözleri sosyal medyada konu oldu. Ancak Vikipedi'ye göre Avrupa'da bile 5G'ye geçmek için en az 2020 yılını beklemek gerekiyor. Tartışma devam ederken Turkcell de bir açıklama yaptı ve 4G hazırlıkları tamamlanıp, 5G için çalışmaların çoktan başladığı belirtildi. Bakalım gelişmeler ne olacak?
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da siyasiler kendi koltuklarına çocukları oturttu. Benim en çok dikkatimi çeken ise nükleer santral isteyen çocuk bakan oldu. Videosu aşağıda...
  • Bodrum'da bir inşaat için başlatılan sondaj çalışmalarında 80 metrekarelik alan içinde tam 11 mezar bulundu. Başka bir mahallede de 18 mezar bulunmuş. Haberin detayları burada.
  • Gelelim sosyal medyanın bu haftaki hit videolarına; ilki Jason Derulo'nun ünlenen şarkısı 'Wigle Wigle'ı söylemeye çalışan Macar olduğunu tahmin ettiğimiz bir çingenenin videosu. Orjinal videoyu buradan izleyebilirsiniz. Ancak benim favorim aşağıdaki remiks versiyonu. Diğer video ise Trabzon'daki bir ilk okulda sınıf başkanlığı seçimlerinde Trabzonsporlu futbolcu Cordozo'yu getireceği vaadini veren çocuğun vaadini gerçekleştirmesi üzerine. Bu tavrın tüm siyasilerimize örnek olmasını diliyoruz. Videoları aşağıdan izleyebilirsiniz.

  • Sosyal medyadan devam edelim. Mark Zuzkenberg yılın ilk çeyreği ile ilgili istatistikleri paylaştı. Her ay ortalama Facebook'u 1.44 milyar kişi kullanıyormuş. Diğer istatistikler aşağıdaki grafikte.
facebook-ilk-ceyrek-grafigi-murat-aktas
  • Teknoloji gündeminde 4G tartışmaları sürerken Erdoğan'ın 5G çıkışı yaptığını yukarıda belirtmiştik. Google ise internete ve teknolojiye yeni bir soluk getirmenin peşinde: 'Project Fi' Bu projeyle Google etrafınızdaki tüm mobil şebekeler ve WiFi ağlarını tarayarak size kesintisiz ve her yerde kullanabileceğiniz bir internet bağlantısı vadediyor. Bu proje ile kullanıcıları mobil servis sağlayıcıların tekelinden de kurtarmayı amaçlayan Google, kullandığınız kadar ödeme seçeneğiyle geliyor. Yalnız belirtmekte fayda var, servis şu an açık olsa da sadece ABD'li kullanıcılar yararlanabiliyor. Ülkemize gelecek mi, gelir mi bilinmez ama Project Fi ile ilgili diğer ayrıntılara şuradan ulaşabilirsiniz.
  • Biraz da blogdan bahsedelim. Muhtemelen bu yazıyı okuduğunuzda blogumun yeni şablonu ile karşılaşacaksınız. Herhangi bir hata veya sorun görüyorsanız İletişim Formu üzerinden bana iletebilirseniz ilgilenirim. Ayrıca mesajınızı bu yazının altına yorum olarak da girebilirsiniz. Ancak blogumdaki tek değişiklik bununla sınırlı değil. Yeni bir foto blog açtım ve bunu alt alan adı ile bu bloga bağladım: photo.murat-aktas.com adresinde Foto Blogumu da ziyaret edebilirsiniz.
foto-blog-murat-aktas
  • Daha önce Kitaposter adıyla yeni bir çalışma başlattığımdan bahsetmiştim. Şu an pek fazla içerik olmasa da geliştirmek istediğim bir çalışma. Pek çok farklı şey ile uğraştığım için pek zaman ayıramadığım bu proje için de kitaposter.murat-aktas.com alt alan adıyla yeni bir blog açtım. Eğer kitapları seviyorsanız şuradan bir göz atın bence...
kitaposter-logo-murat-aktas
  • Bir diğer gelişme de bir kaç ay önce bayağı uğraştığım ancak daha sonra yoğunluktan dolayı bırakmak zorunda kaldığım blog için Android uygulaması. Uygulamayı nihayet bitirdim ve 'Mavi Adam - Blog' adıyla yakında Play Store'da görebilirsiniz. Şimdi indirip kullanmak isteyenler olursa da buradan apk dosyasını indirip cihazlarına yükleyebilirler.
mavi-adam-blog-android-uygulamasi-murat-aktas

  • Kendi blogum ile ilgili yenilikleri geçelim ve mobil dünyaya tekrar ufak bir giriş yapalım. Bu hafta önereceğim bir de oyun var. AkinatorAndroid ve iOS sistemleri üzerinde mevcut. Oyunun burda olmasına neden olan şey ise; sizin aklınızdan geçen kişi ve karakteri tahmin edebilmesi. Üstelik %100'lere yakın bir oranda doğru tahmin yapabiliyor. Muhtemelen çalışma mantığı ve algoritmasını arama motorlarından alan uygulama stres atmak ve tıpkı benim gibi 'Vay be Ajdar'ı bile bildi!' demek için birebir...
  • Diğer uygulama ise Emojli. Yine Android ve iOS platformunda bulunan uygulama aslında bir sosyal paylaşım sitesi, yalnız çok küçük bir farkla; sadece emojiler(ifadeler) ile paylaşım yapabiliyorsunuz. Çok fazla kullanıcısı olmasa da ilginç bir uygulama, meraklıları deneyebilir...
Bu haftaki 'Haftadan Kısa Notlar' bölümünden bu kadar. Bir sonraki hafta Pazar günü saat 12:00'da yedinci bölümde görüşmek üzere...

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com