19 Eyl 2014

Bloglar İçin Yararlı 10 Ücretsiz Online Araç

Blog yazmak marifet, sabır ve emek ister. Ancak bunun dışında gerekli birkaç şey daha var; bunlardan biri de işleri hızlandıracak, zamanınızı boşa harcatmayacak profesyonel blog araçları. Ve bu araçlara, bilgisayarınıza program yükleme derdi olmadan ulaşabilmek de sizi başka bir dertten kurtaracaktır. Blog kategorisinde yazdığım bu ilk yazıda, benim de sürekli olarak kullandığım 10 online aracı size tanıtmak istedim. Umarım benim işime yaradığı kadar sizin de işinize yarar.

1- PicMonkey


Bloglar için içeriğe görsel eklemek ne kadar önemliyse, o görsele emek verildiğini hissetmek de okuyucu için o derece önemlidir. Photoshop, Gimp gibi programları kullanamıyor olsanız bile birçok online resim editörünü kolayca kullanabilirsiniz. Bunlardan biri olan PicMonkey aslında resim düzenleme ile ilgili pek çok ihtiyacınıza cevap verebilecek pek çok online araçtan sadece biri ve en eğlencelisi de aynı zamanda. PicMonkey ile resimlerinize efekt ekleyebilir, belirli pikselde resimler oluşturabilir, bu resimlere yazılar, çerçeveler ve temalar ekleyebilirsiniz. Resimlerinizi png formatına çevirebilir ya da köşeleri saydam hale getirip yuvarlaklaştırabilirsiniz. Daha pek çok işlemi yapabileceğiniz gibi ihtiyacınıza göre farklı resim düzenleme araçlarını da denemek istiyorsanız Blog Hocam'ın şu yazısını okuyabilirsiniz.

2- JPEGmini


Resimlerinizi düzenlediniz, ancak çok büyük boyutlara ulaştı. Profesyonel bir blog yazarı iseniz bunun sitenizin açılışını olumsuz etkileyeceğini biliyorsunuz. İşte bu konuda da imdadınıza yetişecek araç JPEGmini. Ne yazık ki JPEGmini ile sadece .JPEG ve .JPG uzantılı görsellerinizi sıkıştırabiliyorsunuz. İnternette bulunan pek çok online görsel sıkıştırma sitesinin aksine JPEGmini görsellerinizi boyutları ile oynamadan ve piksel kaybı vermeden 6.5 katına kadar sorunsuz bir şekilde sıkıştırabiliyor. İsterseniz sitenin windows uygulamasını da bilgisayarınıza indirip kurabiliyor ve buradan kullanabiliyorsunuz.

3- TinyPNG


TinyPNG de JPEGmini'nin farklı bir versiyonu. Bu online araç ile de .PNG uzantılı görsellerinizi kayıp vermeden sıkıştırabiliyorsunuz. Bildiğiniz gibi png uzantılı görseller "değiştirilebilir" olduğundan dolayı genelde boyutları jpg uzantılı görsellere göre en az iki kat daha fazladır. TinyPNG, png uzantılı görsellerinizi %80'e varan oranlarda kayıpsız sıkıştırabilme yeteneğine sahip ücretsiz online bir sıkıştırma sitesi. Ayrıca TinyPNG ile bir seferde her biri en fazla 5MB boyutlu olamak şartı ile 20 resminizi sıkıştırabilirsiniz. Bu sevimli pandanın sitesini çokça kullanacağınızdan eminim...

4- SEO Hocası/Seo Analiz


Evet, SEO Hocası bu yazıda sizler için hazırladığım 10 araçtan Türk yapımı olan 2 siteden ilki. SEO Hocası adı üstünde SEO üzerine işler yapan bir firma, ancak biz bugün sitenin reklamını yapmak için değil, SEO Analiz adlı işimize çok yarayacak eklentisini kullanmak için buradayız. Yapmanız gereken tek şey blogunuzun urlsini girmek ve birkaç dakika beklemek. Ardından bir tablo üzerinde SEO puanınızdan, yanlış ve doğru yaptığınız SEO çalışmalarına kadar daha pek çok bilgiyi ayrıntılı olarak görebiliyorsunuz. SEO açısından mükemmel bir araç olduğunu itiraf etmeliyim. Ne yazık ki benim blogum 100 puan üzerinden 57 almış, ya sizin ki?

5- Goo.gl / Google URL Shortener


Piyasada pek çok link kısaltma servisi var evet. Ama Google URL Shortener'ı diğerlerinden ayıran çok önemli birkaç özelliği var. Bunlardan ilki tabi ki Blogger'ın patronu Google'a ait olması. Eğer isterseniz Blogger'da paylaştığınız her yayın otomatik olarak kısaltılmış linke çevriliyor ve size sadece verilen linki kopyalayıp istediğiniz yere yapıştırmak kalıyor. Ayrıca linklerinizin detaylarını görebiliyor ve ne kadar tıklandığından, hangi sitede tıklandığına kadar pek çok bilgiyi Hz. Google(!)'ın yardımıyla öğrenebiliyorsunuz. 

6- Google Analytics


Google Analytics ile ilgili çok fazla şey söylemeye gerek yok diye düşünüyorum, çünkü Analytics'in bir yazıda anlatılması da bayağı zor gözüküyor. Zaten blog dünyasındaysanız onu kullanmıyor olmanızın bir hata olduğunun yanında; duymamış olmanız da çok büyük bir eksiklik olur. Nasıl ki birçok hastalığın teşhisi için röntgen çektirmeniz gerekiyor, aynı şekilde eğer ziyaretçilerinizin ve sitenizin ABC'sini bilmek istiyorsanız mutlaka Google Analytics kullanmalısınız. Üstelik Analytics son yıllarda çok büyük gelişmeler ve değişimler geçirerek kendini bu alanda daha da çok ispatlamayı başarabilen ücretsiz bir Google site istatistik hizmeti. Analytics pek hoşunuza gitmediyse Yandex Metrica da kullanabilirsiniz, ancak Google Analytics kadar iyi olmayacağına emin olun!

7- Hızlı Resim


Listemizdeki ikinci Türk yapımı online araç Hızlıresim. Hızlıresim aslında Photobucket, Imgur vb gibi araçlardan çok farkı olmayan mütevazı bir online resim yükleme sitesi. Neden mi diğer ünlü siteler varken Hızlıresim'i tanıtıyorum? Çünkü Hızlıresim'i sadece "blogunuza resim yüklemeniz" için kullanmanızı tavsiye ediyorum. Diğer siteler pek fazla karışık ve pek çoğu da üyelik istiyor. Ancak Hızlıresim, çok sade ve basit arayüzü, ayrıca üyelik gerektirmeyen sistemi ile size daha fazla zaman kazandıran ve kolaylık sağlayan bir online görsel yükleme sitesi. Çoklu resimlerinizi seçip upload edebiliyor, bloglar, forumlar vs için birkaç tane farklı seçenek ile resminizi istediğiniz yerde paylaşabiliyorsunuz. Eğer "Ya resimlerim silinirse?" korkusu yaşıyorsanız; ben Hızlıresim'i yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum ve upload ettiğim hiçbir resmin silindiğini görmedim. Hem Hızlıresim'i tercih etmeniz için bir neden daha var; Türk emeği olması...

8- Free Online HTML Editor


Free Online HTML Editor, adından da anlaşıldığı üzere online bir HTML içerik oluşturma sitesi. Blog yazarları için Blogger'ı kullanarak içerik oluşturmak bazen insanı çileden çıkartabiliyor. Bazen yayınınız kaydedilmiyor, bazen de hiçbir sorun yokken site hata verebiliyor. Ben bu yüzden genelde Free Online HTML Editor'ü kullanıyorum. Üstelik Blogger'ın yayın panelinde yapabileceğinizden çok daha fazlasını vadediyor. Ayrıca yazılarınızı online olarak kaydedebiliyorsunuz. Bunun yanında gayet basit ve sade olan editör, Blogger'ın yayın bölümüne hemen her konuda taş çıkartıyor.

9- Copyscape


Bazen "Keşke bu tür araçlara ihtiyacımız olmasaydı!" diyorum ancak blog ve internet dünyasının çok tembel ve kötü bir fenomeni var; Çalıntı İçerik! Copyscape, içeriğinizin başka bir yerde yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol eden güzide bir online araç. Kontrol için yazınızın url linkini kopyalayıp üst bölüme yapıştırmanız ve aramanız yeterli. Site size ilk 10 sonucu gösterecektir. Ancak maalesef ki bu kullanışlı site size bir sonuç için en fazla 10 sorgu ve günlük 10 kez kullanabilme hakkı veriyor. Gerisi ise cebinizdeki paraya bakıyor. Yok eğer "Taklitler aslını yüceltir!" diyenlerdenseniz o halde sorun yok!

10- Am I Responsive?


Listemizde tanıtacağımız son araca geldik. Eğer daha önce Responsive kavramıyla tanışmadıysanız önce kısaca onu açıklayalım;
Responsive; kelime anlamı olarak "duyarlı, hassas" demektir. Burada ise; Metin, Görsel veya Video gibi tek tek veya web sitesi, blog gibi zengin bir içeriğin her boyuttaki ekranda düzgün görüntülenmesini sağlayan sistemin adıdır. Bu sistem sayesinde akıllı telefonlardan tabletlere kadar her cihaza göre içeriğinizin veya sitenizin boyutu ayarlanır ve okuyucuya çok daha rahat, aynı zamanda kullanışlı bir görüntüleme deneyimi yaşatılır.
Kullanışına ve yararına gelirsek; Am I Responsive sitenizin veya blogunuzun bu sistemi destekleyen bir temaya sahip olup olmadığını ölçen online bir sitedir. Yapmanız gereken tek şey; sitenizin urlsini gereken kısma yapıştırıp Enter tuşuna tıklamak. Bunu sitenizin farklı boyutlardaki ekranlarda nasıl göründüğünü denemek için de kullanabilirsiniz. Eğer temanız Responsive değilse, en yakın zamanda Responsive destekli bir temaya geçmenizde yarar var...

Yazının başında da belirttiğim gibi "Umarım bu araçlar benim işime yaradığı kadar sizin de işinize yarar!" Blog kategorisindeki başka bir yazı ile görüşmek üzere...

12 yorum:

  1. teşekkürler hocam daha önce adını duymadığım siteleri buldum. Güzel ve yararlı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. çok faydalı olmuş adaş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem adaş, hem soydaş :)
      Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  3. güzel ve faydalı paylaşmınız içine teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, faydalı olduysa ben mutlu oldum.

      Sil
  4. Ellerine sağlık hocam :)

    YanıtlaSil
  5. Gayet faydalı bir yazı olmuş benim gibi acemi yeni blog yazarları için teşekkürler. Birçoğunu blogumda kulanmalıyım.
    Destek için blogumu ziyaretinizi beklerim.
    http://hayatadairgunceler.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acemilik hiçbir zaman bitmiyor, 4 yıldır blog yazıyorum ama halen kendimi acemi hissediyorum. Blogunuzu inceledim, güzel paylaşımlarınız var, aynen devam edin...

      Sil

Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...

Bildirim

Copyright © Mavi Blog | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com